mail ons op: info@praktijkgip.nl
Burn-out

Burn-out

Burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest door langdurige, vaak jarenlange roofbouw op het lichaam. Een burn-out ontstaat als mensen ondanks de stress en de spanningsklachten geen hersteltijd nemen, maar stug door blijven gaan. De aanleiding is een combinatie van de privé-situatie, de werksituatie en de persoonlijkheid van degene die een burn-out krijgt.

Een burn-out heeft sterkere symptomen dan overspannenheid. Je hebt een burn-out als de stress gerelateerde klachten die je hebt al langer dan een half jaar duren en als het geestelijk en lichamelijk uitgeput voelen volledig op de voorgrond staat. Duren de klachten korter dn een half jaar, heb je nog wel energie en voel je je opgejaagd, dan betekent dat overspannenheid. 

Als cliënten zich melden bij ons met symptomen van overspannenheid of burn-out ligt de eerste focus op het herstellen van energie. De diagnose wordt niet door ons vastgesteld maar door de huisarts.

Na enig herstel van energie wordt pas ingegaan op oorzaken, verwerking, belangrijke beslissingen op het gebied van werk of privé en zelfinzicht. Het gaat er om dat mensen patronen leren los te laten en gedrag veranderen. Een belangrijk aspect hierbij is de bereidheid om daadwerkelijk te willen veranderen.

Zelfinzicht heeft betrekking op begrijpen van jezelf en zien welke aspecten hebben bijgedragen tot het krijgen van een burn-out.

Hierna kan de cliënt gaan oefenen (in eerste instantie met begeleiding) met nieuw gedrag. Veranderen van gedrag is moeilijk en kost tijd.